Δωρεάν Φωτογραφίες Cool image bank

Ποιοί είμαστε

Το cool image bank είναι μία δωρεάν φωτογραφική τράπεζα!
Το μεσογειακό παράδοξο με τη βιταμίνη D

Η Μεσόγειος θεωρείται μία από τις περιοχές του πλανήτη μας, στην οποία επικρατεί κατά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου καλός καιρός, ενώ η χώρα μας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για ην ηλιοφάνειά της. Ωστόσο, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην πατρίδα μας οι έρευνες δείχνουν πως παρατηρείται μείωση στη βιταμίνη Dσε πολλούς ανθρώπους (άνδρες και γυναίκες) όλων των ηλικιών.

Συγκεκριμένα, μία ολλανδική έρευνα, που διεξήχθη το 1995 και δημοσιεύτηκε στο «Lancet», έδειξε ότι οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί που μετρήθηκαν είχαν πολύ λιγότερη βιταμίνη D σε σχέση με τους Νορβηγούς, τους Δανούς, τους Ελβετούς και τους Γάλλους που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα. Oι Νορβηγοί και οι Δανοί είχαν περίπου 45 nmol/L, οι Γάλλοι και οι Ελβετοί είχαν περίπου 30 και οι μεσογειακοί λαοί κάτω από 20.

Άλλη μία έρευνα από τους Ολλανδούς το 2001 σε 7.500 γυναίκες από 50 έως 75 ετών (μετά την εμμηνόπαυση και με οστεοπόρωση), έδειξε ότι στη νότια Ευρώπη το 8% των γυναικών σε αυτή την ηλικία είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D (ποσοστό κάτω από 25 nmol/L), ενώ στη νοτιοανατολική Ασία (περιοχή με ανάλογη ηλιοφάνεια), το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου στο 2%.

 

Τέλος, το 2005 διεξήχθη αμερικανική έρευνα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και με οστεοπόρωση, που επιπλέον έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D, αλλά το 81% από αυτές στη Μέση Ανατολή (περιοχή με μεγάλη ηλιοφάνεια) είχαν ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, ενώ στην κεντρική Ευρώπη και στην Αμερική το ποσοστό των γυναικών με ανάλογη ανεπάρκεια ήταν 50%. 

 

 

 

coolimagebank.gr

Δωρεαν φωτογραφιες Το μεσογειακό παράδοξο με τη βιταμίνη D - Δωρεάν Φωτογραφίες Cool image bank